Categorieën
aflevering

3: duurzame menstruatieproducten

Zijn alternatieven als de menstruatiecup of wasbaar maandverband effectief duurzamer dan klassiek maandverband of tampons?

Steeds vaker horen we de oproep om in ons dagelijks leven te kiezen voor duurzame opties. Maandverband en tampons horen daar ook bij: de gemiddelde menstruerende persoon is verantwoordelijk voor ongeveer 200 kilo afval in één leven of ongeveer 5.3 kg CO2 per jaar. Hoe kunnen we deze impact verminderen?

In deze aflevering ga ik op zoek naar alternatieve producten die duurzamer zijn dan de klassieke producten. Niet zo evident, zo blijkt.

Nieuwsgierig? Hier kan je alvast de intro lezen:


Gedurende lange tijd was er in Vlaanderen maar één bron voor alternatieve menstruatieproducten: webshop Tante Rosa. Gelukkig is het aanbod de laatste 5-6 jaar erg uitgebreid en vind je zelfs bij Delhaize of Kruidvat menstruatiecups. Ook bedrijfjes voor wasbaar maandverband schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar een groei van het aanbod kan ook verwarring genereren: want hoe weet je nu nog welke optie het beste bij jou past?

Deze aflevering is er voor iedereen die, zoals ik, misschien de stap wil zetten naar een alternatief voor regulier maandverband of tampons. Ik heb twee experten uitgenodigd om te komen praten over alternatieve menstruatieproducten. Elisa Vanderjeugd werkt met PeriodComfy workshops uit rond het menstruatietaboe en het maken van de juiste keuze voor menstruatieproducten. Eline Vanhooydonc post dan weer zonder schaamte op haar sociale media over menstruatie en seksualiteit. Zij geeft meer informatie over het gebruik van de menstruatiecup.

Luister verder naar de aflevering over alternatieve menstruatieproducten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s